Czy niecierpliwa, wiecznie zabiegana matka czwórki dzieci może ugotować cokolwiek nadającego się do jedzenia??? Tu znajdziecie przepisy na potrawy szybkie, proste i uniwersalne, czyli to co sprawdziło się w naszej rodzinie. Może posmakuje i Wam??
Blog > Komentarze do wpisu

Ryba w sosie cytrynowo-koperkowym.

Przepis prosty jak drut, a do tego szybki i smaczny. Nawet moje dzieci, które za rybami generalnie nie przepadają, to danie pochłaniają błyskawicznie.Przepis ten pochodzi od mojego byłego, szwedzkiego szwagra Sturego. :)

Składniki:

dowolna ryba - u mnie ostatnio był mrożony dorsz w ilości 1 opakowanie czyli jakieś 450 dag mrożonej ryby

sok z jednej cytryny

około pół szklanki dowolnej śmietany ( ostatnio z braku  dostatecznej ilości śmietany rozrobiłam to co było mlekiem). W ramach ograniczania ilości kalorii może też być opakowanie gęstego jogurtu

sól, pieprz, koperek ( może być suszony)

 

Zamrożona rybę wykładamy do garnka, skrapiany lekko cytryną, solimy i czekamy aż się rozmrozi.

Rozmrożoną rybę odlewamy z wody, która z niej wycieknie w czasie rozmrażania, wkładamy do garnka, polewamy sokiem z cytryn i dusimy przez chwilę.  Potem zalewamy śmietaną, równomiernie rozprowadzamy sos i gotujemy razem aż ryba będzie miękka. Zajmuje to w sumie 7-10 minut w zależności od tego jakie grube mamy kawałki ryby. Dodajemy koperek, pieprzymy do smaku. Można też dodać pieprz cytrynowy.

Podajemy gorące.

Smacznego!!!

doorsz

Zdjęcie robione na szybko, komórką, bo głodne paszcze czekały i się niecierpliwiły! :)

czwartek, 21 kwietnia 2016, kasiask

Polecane wpisy

Durszlak.pl