Czy niecierpliwa, wiecznie zabiegana matka czwórki dzieci może ugotować cokolwiek nadającego się do jedzenia??? Tu znajdziecie przepisy na potrawy szybkie, proste i uniwersalne, czyli to co sprawdziło się w naszej rodzinie. Może posmakuje i Wam??
Blog > Komentarze do wpisu

Chili con carne z fasolą adzuki.

Con carne, jak con carne - kupiłam mięso mielone wieprzowo-wołowe. Oczywiście nie paczkowane - to jest najgorszy sort mięsa, jaki można sobie wyobrazić!! Najchętniej kupuję w takich sklepach, które mielą mięso na miejscu i na moje żądanie. Wtedy kupuję kawałek wołowiny lub indyka, albo jedno i drugie i proszę o zmielenie. Wtedy wiem, co jem. Tym razem kupowałam w innym sklepie, ale sprawdzonym, który ma mięso mielone dobrej jakości.

Do tego postanowiłam po raz pierwszy wykorzystać fasolę adzuki. Do tej pory do chili dodawałam fasolę z puszki, ale skoro kupiłam na próbę osławione adzuki, to dlaczego nie spróbować? :) Fasola świetnie się sprawdziła do tego dania.

Składniki:

1/2 mielonego mięsa

2-3 cebule

1-2 ząbki czosnku

1 kubek suchej fasoli

1 puszka kukurydzy

pomidory - 1 puszka lub 1 karton lub jeden słoiczek przecieru pomidorowego ( u mnie tym razem przecier)

olej do smażenia - u mnie kokosowy rafinowany (bez zapachu kokosu)

ostra papryka, sól, pieprz, trochę przypraw ziołowych do smaku i ewentualnie trochę cukru ( może być xylitol) do smaku jeżeli pomidory okażą się za kwaśne.

 

Fasolę namoczyć i zostawić na około 12 godzin. Potem ugotować, aż do miękkości.

Mięso mielone podsmażyć, dodać pokrojoną w kostkę cebulę i czosnek. Smażyć kilka minut. Dodać pomidory i przyprawy. Potem dodać osączoną kukurydzę z puszki i fasolę. Wymieszać, podgotować jeszcze kilka minut i podawać samo lub z ryżem lub z makaronem oraz wszelkimi surówkami i sałatkami.

SMACZNEGO!

piątek, 06 maja 2016, kasiask

Polecane wpisy

Durszlak.pl