Czy niecierpliwa, wiecznie zabiegana matka czwórki dzieci może ugotować cokolwiek nadającego się do jedzenia??? Tu znajdziecie przepisy na potrawy szybkie, proste i uniwersalne, czyli to co sprawdziło się w naszej rodzinie. Może posmakuje i Wam??
czwartek, 02 czerwca 2016

Uwielbiam kisiel jabłkowy. W zasadzie każdy kisiel uwielbiam i chętnie przygotowuję go, kiedy mam ochotę na coś słodkiego. :) Problem jest tylko taki, że zazwyczaj robię go "na oko", więc czasami wyjdzie bardziej gęsty, a czasami mniej. Mnie to w zupełności nie przeszkadza. Każdy jest pyszny!

Składniki:

3-4 średnie jabłka

1-2 łyżki cukru ( można pominąć jeżeli jabłka są słodkie)

1/2 - 3/4 szklanki wody

1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej

 

Jabłka obieramy ze skórki, wycinamy gniazda nasienne, dzielimy na cząstki i rozgotowujemy w garnku na mus.  Można podlać odrobiną wody. Kiedy jabłka zaczną się rozgotowywać miksujemy na gładką papkę.

W szklance mieszamy mąkę ziemniaczaną z wodą. Wlewamy do gotującego się musu i zagotowujemy. Gotujemy ciągle mieszając przez około 1 minutę, a potem przekładamy do miseczek.

Można jeść na ciepło, na zimno, z dodatkiem owoców lub lodów. Podobnie można też zrobić kisiel praktycznie z każdych owoców. Świetne są tez śliwki.

niedziela, 29 maja 2016

Banalnie prosty przepis na szybki obiad lub kolację. Koleżanka mnie czymś takim kiedyś uraczyła i od tego czasu często powtarzam to w różnych wariacjach. Świetnie smakuje z kefirem. Można tez jeść na zimno, co powoduje, że jest to dobra propozycja na lunch do pracy.

Składniki:

2 woreczki kaszy gryczanej lub podobna ilość kaszy jęczmiennej

1-2 cukinie

1-2 cebule

1-2 papryki dowolnego koloru

opcjonalnie 20-30 dag pieczarek ( dziś nie miałam, więc na zdjęciu jest wersja bez grzybów)

1 pęczek zielonego koperku

sól, pieprz, przyprawy ziołowe w zależności od upodobań

 

Kaszę ugotować.

Warzywa podsmażyć na patelni, a potem wszystko wymieszać. Na końcu dodać posiekany drobno koperek.

Podawać z kefirem lub bez.

SMACZNEGO!!

kasza z warzywami

sobota, 28 maja 2016

Sezon na truskawki uważam za rozpoczęty! Cena za kilogram zjechała poniżej 10 zł za kilogram, więc można rozpocząć ucztowanie. :)

Na początek więc koktajl bananowo-truskawkowy. Idealne drugie śniadanie. 

 

SKŁADNIKI:

2 dojrzale banany

kilka truskawek

kefir, mleko, sok owocowy, w ostateczności woda do rozrzedzenia.

Ewentualnie cukier lub jakiś słodzik, ale moim zdaniem jest to absolutnie zbędne. Koktajl jest wystarczająco słodki.

Wszystko razem zmiksować lub zblendować. Pić zaraz po przygotowaniu.

SMACZNEGO!!

niedziela, 22 maja 2016

Skoro w końcu udało nam się nigdzie nie śpieszyć, to w niedzielne przedpołudnie mogłam zrobić dzieciom pancakes na śniadanie.

Kiedyś robiłam pancakes z TEGO PRZEPISU, więc dzisiaj postanowiłam znaleźć coś innego. Wybrałam przepis z MOICH WYPIEKÓW.

Pancakes wyszły dość grube. Dzieci twierdziły, że są smaczne, natomiast ciasto wyszło bardzo gęste i bardzo kleiste, co powodowało duże trudności przy smażeniu. Ciężko je było przełożyć na patelnię i nie bardzo dawało się równo rozprowadzić. W końcu, w połowie smażenia, dolałam do ciasta odrobinę mleka. Ciasto zrobił się rzadsze i łatwiej nalewało się na patelnię.

pancakes

 

Składniki:

Składniki dla 4 osób:

  • 2 szklanki mąki pszennej, przesianej
  • 2 jajka
  • 1,5 szklanki mleka
  • 75 g roztopionego masła
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 czubate łyżki cukru
  • szczypta soli

Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, cukrem i solą. Jajka roztrzepać, połączyć z mlekiem i masłem. Do mokrych składników wsypać mąkę przesianą wymieszaną z resztą składników, wymieszać rózgą kuchenną do połączenia.

Smażyć na suchej nieprzywierającej patelni, z obu stron, na lekko złoty kolor. Podawać z syropem klonowym, miodem, świeżymi owocami lub wedle upodobania.

Smacznego :-).

pancakes



piątek, 06 maja 2016

Con carne, jak con carne - kupiłam mięso mielone wieprzowo-wołowe. Oczywiście nie paczkowane - to jest najgorszy sort mięsa, jaki można sobie wyobrazić!! Najchętniej kupuję w takich sklepach, które mielą mięso na miejscu i na moje żądanie. Wtedy kupuję kawałek wołowiny lub indyka, albo jedno i drugie i proszę o zmielenie. Wtedy wiem, co jem. Tym razem kupowałam w innym sklepie, ale sprawdzonym, który ma mięso mielone dobrej jakości.

Do tego postanowiłam po raz pierwszy wykorzystać fasolę adzuki. Do tej pory do chili dodawałam fasolę z puszki, ale skoro kupiłam na próbę osławione adzuki, to dlaczego nie spróbować? :) Fasola świetnie się sprawdziła do tego dania.

Składniki:

1/2 mielonego mięsa

2-3 cebule

1-2 ząbki czosnku

1 kubek suchej fasoli

1 puszka kukurydzy

pomidory - 1 puszka lub 1 karton lub jeden słoiczek przecieru pomidorowego ( u mnie tym razem przecier)

olej do smażenia - u mnie kokosowy rafinowany (bez zapachu kokosu)

ostra papryka, sól, pieprz, trochę przypraw ziołowych do smaku i ewentualnie trochę cukru ( może być xylitol) do smaku jeżeli pomidory okażą się za kwaśne.

 

Fasolę namoczyć i zostawić na około 12 godzin. Potem ugotować, aż do miękkości.

Mięso mielone podsmażyć, dodać pokrojoną w kostkę cebulę i czosnek. Smażyć kilka minut. Dodać pomidory i przyprawy. Potem dodać osączoną kukurydzę z puszki i fasolę. Wymieszać, podgotować jeszcze kilka minut i podawać samo lub z ryżem lub z makaronem oraz wszelkimi surówkami i sałatkami.

SMACZNEGO!

sobota, 30 kwietnia 2016

Bardzo prosta i smaczna bezglutenowa, lekko pikantna zupa w formie kremu o delikatnym posmaku kokosa. Przepis znalazłam w internecie pochodzi z tej strony.

Podobną jadłam u koleżanki i tak mi posmakowała, że przekopałam zasoby netu, że by znaleźć przepis na coś podobnego. :)

Składniki

- 6-7 średnich marchewek,
- mała czerwona cebula  (dałam dwie zwykłe)
- 2 cm kawałek imbiru, (starłam imbir razem z marchewka i to był głupi pomysł, bo mi się potem ciągnęły imbirowe włosy!! Musiałam całość przetrzeć przez sitko! Od teraz zawsze imbir suszony)
- 1/4 szklanki mleka kokosowego (dałam całą puszkę i wcale nie uważam, żeby to było za dużo)
- po 1 łyżce masła i oleju,
- 1,2 litra wody (podlałam rosołem)
- po sporej szczypcie słodkiej papryki i chilli (dałam więcej imbiru i szczyptę curry)
- sól, pieprz,
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki lub kolendry.(oczywiście o tym zapomniałam)

Podałam z ziarnami słonecznika, dyni i kawałeczkami sera pleśniowego typu gorgonzola.

Zdjęcie takie sobie, ale nie było czasu na stylizacje. :)

marchwkowa

sobota, 23 kwietnia 2016

Dieta bezglutenowa wcale nie musi uciążliwa i uboga w przyjemności. :)

Ponieważ lubię zjeść coś słodkiego do kawy, to dziś upiekłam kruche ciasteczka z mąki gryczanej - przepis pochodzi od mojej koleżanki Eli.

Ciasteczka nie są za słodkie. Lubiący bardziej słodkie desery mogą zwiększyć ilość cukru podanego w przepisie.

ciasteczka

SKŁADNIKI:

100 g masła lub margaryny

200 g mąki gryczanej

1 jajko

2-3 łyżki cukru

szczypta proszku do pieczenia

wiórki kokosowe do posypania

 

Z podanych składników zagnieść ciasto. Rozwałkować na grubość około 5 mm i  posypać wiórkami kokosowymi. Można je wwałkować w ciasto. Wykrawać ciasteczka o dowolnym kształcie. Można też pokroić na kwadraty i ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.

Piec w tem. około 180 stopni - 10-12 minut.

ciasteczka

SMACZNEGO!!!!

 

czwartek, 21 kwietnia 2016

Przepis prosty jak drut, a do tego szybki i smaczny. Nawet moje dzieci, które za rybami generalnie nie przepadają, to danie pochłaniają błyskawicznie.Przepis ten pochodzi od mojego byłego, szwedzkiego szwagra Sturego. :)

Składniki:

dowolna ryba - u mnie ostatnio był mrożony dorsz w ilości 1 opakowanie czyli jakieś 450 dag mrożonej ryby

sok z jednej cytryny

około pół szklanki dowolnej śmietany ( ostatnio z braku  dostatecznej ilości śmietany rozrobiłam to co było mlekiem). W ramach ograniczania ilości kalorii może też być opakowanie gęstego jogurtu

sól, pieprz, koperek ( może być suszony)

 

Zamrożona rybę wykładamy do garnka, skrapiany lekko cytryną, solimy i czekamy aż się rozmrozi.

Rozmrożoną rybę odlewamy z wody, która z niej wycieknie w czasie rozmrażania, wkładamy do garnka, polewamy sokiem z cytryn i dusimy przez chwilę.  Potem zalewamy śmietaną, równomiernie rozprowadzamy sos i gotujemy razem aż ryba będzie miękka. Zajmuje to w sumie 7-10 minut w zależności od tego jakie grube mamy kawałki ryby. Dodajemy koperek, pieprzymy do smaku. Można też dodać pieprz cytrynowy.

Podajemy gorące.

Smacznego!!!

doorsz

Zdjęcie robione na szybko, komórką, bo głodne paszcze czekały i się niecierpliwiły! :)

środa, 06 kwietnia 2016

Hummus po raz pierwszy. :)

Uwielbiam hummus. Ostatnio pojawił się taki w trzech smakach w sklepach Biedronki. Początkowo bardzo się ucieszyłam i nawet raz kupiłam, ale potem przeczytałam skład i to mnie zniechęciło do dalszego kupowania. Niestety w składzie są konserwanty, a tych staram się unikać.

Dlatego też postanowiłam zrobić hummus samodzielnie. Interesujący przepis o raz dokładny opis prawidłowego gotowania cieciorki znalazłam na blogu Mamy Alergika.

Mówiąc szczerze nie odmierzałam ilości produktów i mój pierwszy hummus zrobiłam "na oko". Wyszedł pyszny. Muszę się mocno pilnować, żeby go nie zjeść od razu. :)

 

Składniki:

1 1/2 szklanki ugotowanej cieciorki ( nie obierałam jej ze skórki)

1/2 słoika tahini

3 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę

1/2 pół kubka wody

sól, pieprz do smaku

 

 

 

niedziela, 03 kwietnia 2016

Tortille z poprzedniego przepisu okazały się przepyszne! :)

Podałam je złożone na pół z kurczakiem gyros, serem ,sałatą lodową i jogurtowym sosem czosnkowym.

Poszczególne składniki opiszę w osobnych przepisach.

 
1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 12
| < Grudzień 2016 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31  
Tagi
Durszlak.pl