Czy niecierpliwa, wiecznie zabiegana matka czwórki dzieci może ugotować cokolwiek nadającego się do jedzenia??? Tu znajdziecie przepisy na potrawy szybkie, proste i uniwersalne, czyli to co sprawdziło się w naszej rodzinie. Może posmakuje i Wam??
poniedziałek, 24 października 2011

To pierwszy z przepisów, do którego potrzebna jest dyniowa papka ze słoika lub przygotowana bezpośrednio przed użyciem. Ciasto wychodzi lekkie, miękkie i ma korzenny zapach. Proste i smaczne, jak zwykle. :)

SKŁADNIKI:

2 szklanki mąki

1 szklanka cukru

2 łyżeczki proszku do pieczenia

1 łyżeczka sody

1 łyżeczka cynamonu - ja dodałam jeszcze pół łyżeczki przyprawy do pierników

szczypta soli

4 jajka

1 szklanka rozgotowanej dyni

1 szklanka oleju - i tu następuje zmiana, bo mnie się wydaje, że to za dużo tłuszczu i dlatego daję pół szklanki oleju i 1,5 szklanki dyni.

 

W jednej misce mieszamy mąkę, cukier, proszek, sodę, sól i cynamon (plus ewentualne inne przyprawy typu przyprawa do pierników lub imbir).

W drugim naczyniu miksujemy jajka, dynię i olej.

Wszystko razem mieszamy i wylewamy do tortownicy lub mniejszej blaszki wysmarowanej tłuszczem lub wyłożonej papierem do pieczenia.

Pieczemy około 40 minut do "suchego patyczka" w temperaturze około 180 st.C.

ciast

 

Można do tego zrobić polewę czekoladową lub lukier. Jak kto lubi, ale samo też jest bardzo smaczne. :)

Tagi: ciasta dynia
17:58, kasiask , ciasta
Link Komentarze (1) »
niedziela, 23 października 2011

Wczoraj będąc na targu zakupiłam niewielką dynię. O taką:

pulp

Okazało się, że miała dosyć twardą skórę i ciężko się ją obierało, ale w końcu udało mi się ją pokroić w dużą kostkę i rozgotować. Potem wszystko zmiksowałam za pomocą ręcznego miksera i gorącą wsadziłam do słoików. Wyszły dwa, takie większe. W sumie około 1 litra gęstego musu dyniowego, który teraz może spokojnie czekać, aż będę mieć czas i ochotę na przygotowanie zupy dyniowej lub ciasta. 

pul

sobota, 22 października 2011

Dzisiaj sobota, więc należało uzupełnić braki w zapasach warzywno-owocowych. Wybraliśmy się więc na Stary Kleparz, czyli targ, gdzie powitała nas cała feeria barw, zapachów i potencjalnych smaków. Az chciałby się kupić to wszystko, a potem jeść, jeść i jeszcze raz jeść!! :))

w1

w2

w3

w7

w8w10

w4

w5

w6


piątek, 21 października 2011

Jedno z moich sztandarowych ciast, które ma tę zaletę, że zawsze się udaje. Jeszcze nigdy mnie nie zawiodło. Szybkie i smaczne. Godne polecenia. :)

cias

Składniki:

1 szklanka cukru

1 łyżka cynamonu

2 szklanki mąki

1 łyżeczka sody oczyszczonej

szczypta soli

1 jajko

1/3 szklanki oleju

1 szklanka maślanki ( i tu dochodzimy do mojego ułatwiania sobie życia: ciasto wychodzi też jeżeli zamiast maślanki damy kefir lub jogurt zmieszany z mlekiem)

 

Zasadą numer jeden przy pieczeniu tego ciasta jest to, że osobno mieszamy suche składniki, a osobno mokre. Trochę cukru (ze dwie łyżki) odsypujemy, mieszamy z cynamonem i odstawiamy na później. 

Mąkę mieszamy z resztą cukru, sodą i solą (nic się nie stanie jak nie damy soli). W drugiej misce mieszamy jajko, olej i maślankę. Potem łączymy  i mieszamy wszystko razem.

Formę keksową natłuszczamy lub wykładamy papierem do pieczenia. Wlewamy połowę ciasta. Przesypujemy połową odłożonego cukru z cynamonem. Dodajemy resztę ciasta. Posypujemy resztą cukru z cynamonem, a potem przekrawamy nożem wzdłuż i szerz, żeby się to jako tako wymieszało.

Pieczemy około 40 min. w temperaturze 185 stopni do tak zwanego "suchego patyczka". 

cias

 

SMACZNEGO!

czwartek, 20 października 2011

To kolejne danie, które da się zrobić błyskawicznie i szybko zaspokoić głód całej rodziny. :)

W miarę możliwości staram się, żeby to proste danie było jak najbardziej zdrowe i pożywne. Dlatego też często gotuję  makaron pełnoziarnisty, a sos robię na bazie własnego przecieru pomidorowego. 

Przepis jest banalnie prosty:

paczka makaronu typu spaghetti (500g)

1 cebula

0,5 litra przecieru pomidorowego - najlepiej własnego, ale może też być sos pomidorowy z kartonika lub krojone pomidory z puszki

sól, cukier, ziołowe przyprawy, ewentualnie czosnek

ser żółty (najlepszy to by był Parmezan)- utarty do posypania potrawy

 

Cebulę kroję w kostkę i podduszam na oliwie. Potem doprawiam ziołami, dodaję sól i cukier - tak na oko, około pół łyżeczki. Chwilę jeszcze duszę wszystko razem. Potem wlewam przecier pomidorowy i wszystko razem gotuję na małym ogniu około 5 minut. 

Makaron odcedzam, wrzucam z powrotem do gorącego garnka i polewam oliwą lub olejem lnianym (bo jest zdrowy). Mieszam, makaron wykładam na talerze, polewam sosem i posypuję żółtym serem.

 

spagetti

SMACZNEGO!!!

środa, 19 października 2011

... czyli danie bez nazwy, za to sycące i szybkie w wykonaniu. :))

 

Mój żurek nie wzbudził Waszego entuzjazmu - a szkoda, bo ugotować dobry żurek bez dodatku glutaminianu sodu nie jest proste - więc dzisiaj coś na drugie danie. Bo u mnie to tak zazwyczaj jest, że jak jest zupa, to nie ma drugiego, a jak uda mi się zrobić drugie, to już nie mam czasu na zupę. Musiałabym przestać pracować, żeby serwować rodzinie dwudaniowe obiady. 

 

Dzisiaj wpadłam do domu, jak zwykle późno i ze świadomością, że rodzina głodna, a Polak głodny, to zły. To szczególnie dotyczy mojego najmłodszego syna, który głodny zamienia się w potwora. Na szczęście mija mu to zaraz po nakarmieniu.

Mając to na uwadze całą drogę autobusem do domu myślałam, co mogę szybkiego przygotować do jedzenia. W końcu wymyśliłam i zrobiłam tak: w sklepie pod domem kupiłam około półkilogramowy kawałek filetu z indyka, który zaraz po przyjściu do domu pokroiłam w grubą kostkę i podsmażyłam na oleju. Kiedy mięso nie wyglądało już na surowe dorzuciłam do niego dużą paczkę warzyw na patelnię z Lidla. Akurat te warzywa kupowane w Lidlu nie są moimi ulubionymi, bo mocno podchodzą wodą, ale dzięki temu są świetne w sytuacjach  kiedy miesza się je z czymś jeszcze np. mięsem, albo ryżem lub kaszą. 

Wszystko razem doprawiłam solą i różnymi przyprawami, które wpadły mi w rękę i dusiłam aż do miękkości warzyw.

obiad1

W tym czasie ugotowałam kaszę gryczaną oraz makaron. To dla różnych gustów mojej rodziny - jedni dostali danie z kaszą, a inni z makaronem. Zjedli i przynajmniej większość wygląda na zadowoloną. 

obiad2

SMACZNEGO!! :)

 

wtorek, 18 października 2011

Dzisiaj na obiad serwowałam żurek. Muszę przyznać, że wyszedł mi naprawdę dobry. :)

Najpierw na kurzych szyjkach ugotowałam rosół. Rosół doprawiłam ziołami - na zasadzie co wpadnie w rękę, czyli trochę bazylii, oregano, ziół prowansalskich.

rosół

Potem dodałam do niego dobry, kupiony na placu od "baby" zakwas. Dokładniej rzecz biorąc, to zakwas był od pana Władka, który według mojej mamusi ma wszystko najlepsze. Przynajmniej z płodów rolnych. :))

zakwas

Wracając do żurku, to osobno ugotowałam ziemniaki pokrojone w kostkę. W zasadzie ziemniaki mogły się też ugotować w rosole, ale wolę gotować je osobno, bo dodawanie zakwasu wymaga czasami energicznego mieszania i ziemniaki mi w tym przeszkadzają.

zur

Później jeszcze raz to zagotowałam, a kiedy trochę przestygło dodałam śmietanę 18% ( jedno małe opakowanie). Dodawanie śmietany do mniej gorącej zupy zazwyczaj chroni ją przed zważeniem. Przynajmniej czasami się udaje. No i trzeba pamiętać, żeby jej potem znów nie zagotować, bo wszystkie starania idą na marne. :P

Na koniec wrzuciłam ugotowane wcześniej ziemniaki i pokrojoną w pół-plasterki kiełbasę. 

zurek

Wyszło tak dobre, że o zupie zostało już tylko wspomnienie. :)

SMACZNEGO! 

Tagi: zupy żurek
18:49, kasiask , zupy
Link Komentarze (3) »
poniedziałek, 17 października 2011

... lepsza, niż w Pizza Hut. Tak przynajmniej twierdzą moje dzieci.:))

Przepis wykorzystywany przeze mnie już od dosyć dawna i nie zdarzyło się, żeby się nie udał. Dostałam go od koleżanki, która potem sama zapomniała, że mi go dała i dzwoniła z prośbą o podanie. Przepis prawie idealny, a wiem co mówię, bo długo szukałam przepisu na ciasto do pizzy, które będzie:

-proste

-szybkie

-smaczne i

 niezawodne.:)

Dzięki temu udało mi się dzisiaj przygotować obiad w 45 min. Tyle, że pizza ta cieszy się takim powodzeniem, że obawiam się, że najbliższej przyszłości będę zmuszona od razu robić podwójną porcję. :)

SKŁADNIKI:

2 i 1/2 szkl. mąki

1/2 kostki drożdży

3/4 szklanki ciepłej wody

4 łyżki oliwy lub oleju

1 łyżeczka soli

1 łyżeczka cukru

 

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

Drożdże rozpuścić w ciepłej wodzie z cukrem - najlepiej w dużej misce. Posypać mąką, zamieszać i odstawić na około 10-15 minut, żeby zaczęły "pracować". Potem dodać resztę składników, czyli mąkę, oliwę, sól i zagnieść ciasto. Odstawić na 10-15 min, a potem rozwałkować do kształtu blaszki i położyć na papierze do pieczenia. 

A potem, co kto woli. Można bezpośrednio na cieście rozsmarować sos pomidorowy, a na nim kłaść cebulę, szynkę, kiełbasę itp. Można też tak jak ja dzisiaj robiłam czyli cebulę i paprykę podsmażyć na patelni i do tego bezpośrednio dodać przecier pomidorowy. Potem wyłożyć to na ciasto, a wszystko obficie posypać startym, żółtym serem.

 

pizza

Piec w temperaturze 200 st. C około 15 min., czyli do momentu kiedy ciasto zacznie się przypiekać na brzegach.

 

pizza

 

- Nic nie pobije twojej pizzy, mamo! - powiedział mój drugi syn z błogim uśmiechem na twarzy.

A Wam życzymy SMACZNEGO! :)

Mam nadzieję, że będzie Wam smakować bardziej, niż ślimaki!!

niedziela, 16 października 2011

Na początek będzie coś, co nie do końca spełnia wszystkie wcześniejsze założenia. Owszem jest to potrawa niezwykle szybka i łatwa w przygotowaniu, ale nie zadawala gustów całej naszej rodziny. :))

Dzisiaj w ramach wspomnień jedliśmy ślimaki zakupione w Lidlu z okazji dni francuskich. Prawie dokładnie rok temu mieliśmy okazję być we Francji i prawie takie same ślimaki spożywać. Jeżeli jest możliwość kupienia gotowych, mrożonych ślimaków to nie ma łatwiejszej potrawy. Gorzej, jakby trzeba było zacząć od samodzielnego pozbierania tłuściutkich winniczków, a potem poddania ich procedurze oczyszczania. Obawiam się, że wtedy nie bylibyśmy takimi zwolennikami tej przekąski. ;)

Tackę z mrożonymi winniczkami należy pozbawić ochronnej folii i wstawić do nagrzanego piekarnika. Podgrzewać około 7 minut, aż sosik, którym są wypełnione skorupki zacznie skwierczeć, a kuchnia wypełni się aromatycznych zapachem.

 

ślimaki

Po wyjęciu z piekarnika podawać ze świeżą bagietką. Oczywiście należałoby mieć do tego specjalne szczypczyki do chwytania gorących skorupek i przenoszenia na talerz oraz odpowiednie szpikulce do wydłubywania ślimaka, ale od czegoż polska pomysłowość!? Zamiast szczypczyków użyliśmy dwóch łyżeczek, a wykałaczki z powodzeniem zastąpiły szpikulce. :)

ślimaki 2

 

Smacznego! :)

To będzie moja, własna książka kucharska uwieczniające te przepisy, który spełniają następujące warunki:

- są szybkie
- łatwe
- mają niewyrafinowane składniki dostępne w przeciętnym sklepie
- zadowalają gust mojej rodziny

Jeżeli przy okazji ktoś inny też będzie z nich zadowolony to tylko jeszcze lepiej. :)

Większość osób prowadzących blogi kulinarne lubi gotować. Ja będę chyba ewenementem, bo za gotowaniem nie przepadam. :)
Za to lubię jeść. Niestety, bo ma to zgubny wpływ na moją figurę. :)
Ponieważ cechuję się przede wszystkich brakiem cierpliwości, więc potrawy które przygotowuję samodzielnie w domu nie mogą być zbyt skomplikowane, bo natychmiast się zniechęcam. Na wejściu odpadają też te, na które trzeba za długo czekać. Oczekuję efektu w miarę szybkiego, a przepis musi być czytelny w przeciwnym razie z pewnością gdzieś się w nim pogubię. 
Dlatego też możecie być pewnie, że jeżeli mnie coś wyszło, to tym bardziej wyjdzie to Wam. :)
No i mam jeszcze jedna cechę krytykowaną przez większość miłośników gotowania, a która również wynika z braku cierpliwości. Jeżeli nie mam jakiegoś składnika, to kombinuję czym można by go zastąpić, albo o zgrozo wręcz pominąć. Notorycznie do takiego jednego mojego ulubionego ciasta zamiast maślanki, daje jogurt naturalny rozbełtany z mlekiem. 
Ups! Wyjawiłam Wam niniejszym jedną z moich tajemnic.:))
Takich tajemnic będzie pewnie więcej...

Zapraszam do wspólnego gotowania!
09:53, kasiask
Link Komentarze (8) »
1 ... 11 , 12
 
| < Październik 2017 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          
Tagi
Durszlak.pl