Czy niecierpliwa, wiecznie zabiegana matka czwórki dzieci może ugotować cokolwiek nadającego się do jedzenia??? Tu znajdziecie przepisy na potrawy szybkie, proste i uniwersalne, czyli to co sprawdziło się w naszej rodzinie. Może posmakuje i Wam??
niedziela, 18 listopada 2012

Pyszna, łatwa i wykwintna sałatka z gotowanych buraczków z przepisu mojej Mamy. 

Składniki:

1 kg gotowanych buraków

2-3 jabłka

3-4 kiszone ogórki

oliwa, ocet winny, sól, pieprz, cukier

 

Buraki, jabłka i ogórki zetrzeć na tarce na grubych oczkach. Skropić oliwą, polać octem winnym i doprawić do smaku sola, cukrem i pieprzem.

SMACZNEGO! :)

buraki

niedziela, 11 listopada 2012

Od dłuższego czasu "chodziła" za mną tarta z jabłkami. Umiem już przyrządzać tartę prowansalską, ale tarta owocowa to trochę inna bajka. Przekopywałam internet w poszukiwaniu prostego i zachęcającego przepisu i w końcu po długich poszukiwaniach trafiłam na coś, co wyglądało bardzo nęcąco To coś znalazłam TUTAJ. Oczywiście moje dzieło ani trochę nie przypomina pierwowzoru, ale wyszło smaczne i bardzo obiecujące. Obiecujące, czyli dające nadzieję, że jak dopracuję metodę, to będzie wręcz pyszne. :)) 

tarta

 

SKŁADNIKI NA CIASTO:

1 i 1/2 szklanki mąki

1/4 szkalanki cukru

100 g masła

1 jajko

1 łyżka śmietany

 

SKŁADNIKI NA NADZIENIE

3-4 jabłka - zależy od wielkości owoców

1 jajko ( zapomniałam o jajku) :)

1 jogurt naturalny

1 łyżeczka cynamonu

1 łyżeczka cukru wanilinowego ( nie miałam cukru, dałam pół łyżeczki imbiru)

1 łyżka cukru

 

Ze wszystkich składników ugniatamy ciasto, a potem wkładamy do lodówki na około pół godziny.

W tym czasie przygotowujemy formę - w przepisie pisze o posmarowaniu jej masłem, ale mówiąc szczerze tego nie zrobiłam uznając, że ciasto jest wystarczająco tłuste i faktycznie nie było problemu z wyjmowaniem z foremki. Jabłka obieramy i kroimy w cienkie plasterki - te plasterki to mi średnio wyszły, a już na pewno nie udało mi się tak perfekcyjnie ich ułożyć na cieście, więc następnym razem zetrę na tarce o grubych oczkach.

Jabłka ułożone na cieście zalewamy masą jogurtową. Pamiętamy o jajku! :))

Wstawiamy do nagranego na 180 st. C piekarnika i pieczemy 40 min. - tu zrobiłam kolejny błąd, bo  nauczona tartą prowansalską  podpiekłam  ciasto wcześniej. W tym wypadku nie ma takiej konieczności!!

tarta

 

SMACZNEGO! :)

środa, 31 października 2012

W tym roku jakoś nie mamy ochoty na jakieś szczególne obchody Halloween, ale pewien akcent musiał być. Dlatego zainspirowana  przez Dwie Chochelki przygotowałam na kolację inwazję pająków. 

pająki

Pająki są bardzo łatwe do przygotowania, świetnie się prezentują i równie dobrze smakują. Na halloweenowe przyjęcie wręcz nieodzowne. 

 

Składniki:

10 jajek

pół słoika czarnych oliwek

sól, pieprz, majonez

pająki

 

Jajka ugotować na twardo. Obrać ze skorupek, przeciąć na pół i wyjąć żółtko. 

Żółtka wymieszać z łyżką majonezu, posolić, popieprzyć, ewentualnie dodać trochę białego sera.

Masę jajeczną włożyć z powrotem do połówek jajek, a na wierzchu z oliwek ułożyć pająki. 

A potem Smacznego! :)

pająki

p.s. Może raczej nie podawać osobom z arachnofobią! :)

poniedziałek, 06 sierpnia 2012

Moja ulubiona ciocia ma takie samo podejście do gotowania, jak ja, czyli szuka przepisów łatwych i szybkich. Tym razem podzieli się ze mną przepisem na biszkoptowe ciasto z owocami. Owoce mogą być dowolne. Ja na próbę wykorzystałam śliwki. 

ciasto

Biszkopt z owocami:

5 jajek

1 1/2 szklanki cukru ( ja dałam tylko 1 szklankę, bo uznałam, że śliwki są wystarczająco słodkie)

1 1/2 szklanki mąki

1 opakowanie cukru wanilinowego

1 plaska łyżeczka proszku do pieczenia

 

Jajka z cukrem zmiksować - nie musi być do białości. Dodać mąkę i resztę składników. Ciasto wylać na blachę (średniej wielkości). Na wierzch położyć dowolne owoce.

Piec około 1 godziny, ale w połowie pieczenia nakłuć ciasto widelcem, porządnie, aż do spodu - po co? Tego nie wiem, ale tak było w przepisie. :)

ciasto

niedziela, 05 sierpnia 2012

Po przeczytaniu wpisu Tijgertje taka mnie ochota na tę sałatkę z ogórków naszła, że w te pędy pojechałam na plac po potrzebne produkty. Sałatkę wykonałam i teraz z niecierpliwością czekam, aż miną te wymagane 4 dni, żeby ją w końcu spróbować. :)

PIKANTNA SAŁATKA Z OGÓRKÓW

2,5kg świeżych ogórków ( moim zdaniem może być spokojnie 3 kg)

150g soli

0,3l octu

4 łyżki oleju

0,5kg cukru

1,5 główki  czosnku

2 lyzeczki pieprzu cayenne ( ja dałam zwykły pieprz i słodką papryką)

Ogórki umyć, pokroić w plasterki i zasypać solą. Odstawić na minimum 6 godzin co jakiś czas mieszając.

Potem odcedzić i nieco odcisnąć, nie płukać.

Ocet, olej i cukier zagotować. Nie dodawać wody!. Do gotowej zalewy dodać pieprz i przeciśnięty przez praskę czosnek. Wymieszać i zalać ogórki. Zostawić trochę, żeby potem można było dolać odrobinę na wierzch ogórków.

Ogórki upchnąć do słoików po dżemie - wystarczy ich około 5-6 dopełnić odrobiną zalewy.

Zakręcić i przechowywać w ciemnym i zimnym miejscu( u mnie to jest lodówka). 

Ogórki gotowe są po 4 dniach, ale można je przechowywać dużo dłużej.


Do bazy zalewy (bez czosnku i pieprzu) mozna dodac inne przyprawy. Pole do popisu dla lubiacych eksperymenty;) w tym wydaniu salatka jest super jako dodatek do miesa czy nawet kanapek, ogorki sa kruche i pikantne, ale niezbyt kwasne. Smacznego! 

ogórki

p.s. Podobno ogórków nie trzeba obierać ze skórki! Ha! :)

sobota, 21 lipca 2012

... eksperyment alkoholowy. :)

Ponieważ mój mąż dostał pół litra wódki w prezencie, a my w zasadzie wódki nie pijamy, więc postanowiłam przerobić ją na nalewkę. Zobaczymy, co z tego wyniknie. :))

SKŁADNIKI:

1/2 litra wódki Bols

40 dag świeżych malin

3-4 łyżki cukru

Maliny przepłukać i wsypać do wybranego pojemnika - u mnie padło na karafkę. Zasypać kilkoma łyżkami cukru i zalać wódką. Zamknąć szczelnie. Co kilka dni wstrząsnąć zawartością i odczekać cierpliwie kilka tygodni. 

Tak wyglądała nasza nalewka zaraz po przyrządzeniu. Nalewka dzień 1.

nalewka

sobota, 14 lipca 2012

Kolejny przepis pochodzący od Mojej Siostry. Uwielbiam Jej przepisy, bo są sprawdzone, proste, zawsze wychodzą i wszystkim smakują. :)

Tym razem ciasteczka czekoladowe - twarde, ale okrutnie wciągające. Można je trzymać w zamrażarce i w ten sposób ograniczyć trochę konsumpcję. Po wyjęciu z niskiej temperatury szybko dochodzą do siebie i nadają się do jedzenia. 

ciast

Czekoladowe ciasteczka ( przepis na około 20 sztuk)

SKŁADNIKI:

125 dag margaryny lub masła (o temp. pokojowej)

1 dl cukru

2 łyżki stołowe syropu (albo płynnego miodu - ja dałam miód)

3 dl mąki pszennej

2 łyżki stołowe kakao (prawdziwego, nie słodzonego!!)

1 łyżeczka cukru waniliowego ( ja dałam całe opakowanie)

Do ozdobienia (po upieczeniu): 25-50 gr czekolady ciemnej

Nastaw piec na 175 stopni.
Ubij masło i cukier na puszystą masę.
Wymieszaj wszystkie suche składniki i dołącz do masy. Wyrób ciasto.
Uformuj 2 podłużne wałki (takie na długość blachy) i połóż na blachę wysłaną papierem dopieczenia albo wysmarowaną tłuszczem (zostaw trochę miejsca między nimi, bo się w trakcie pieczenia rozłażą - mnie się właściwie nie rozlazły ; /
Piecz ok. 15-20 minut.
Pozwól im trochę ostygnąć.
Pokrój nożem na równe albo ukośne kawałki, ok. 2 cm.

Roztop czekoladę w garnku  i zrób łyżką „esy-floresy".

A potem to już tylko broń przed pożarciem!! :)

SMACZNEGO!

ciast

poniedziałek, 25 czerwca 2012

Moja ulubiona sałatka. Idealna o tej porze roku, kiedy kalafiory są w niskiej cenie.:)

SKŁADNIKI:

1 główka kalafiora

1 pęczek koperku

1 cebula

1 jabłko

majonez, sól, cukier

sal

 

Kalafior podzielić na malutkie różyczki. Posypać łyżeczką cukru i łyżeczką soli.

Koperek posiekać. Cebulę pokroić w kosteczkę. Jabłko zetrzeć na tarce. Wszystko razem wymieszać i doprawić 2-3 łyżkami majonezu. Wymieszać i zajadać. 

SMACZNEGO!

sal

sobota, 23 czerwca 2012

Bardzo szybka i smaczna sałatka na każdą imprezę. Cieszy się dużym powodzeniem u gości. Polecam gorąco!

 

Składniki:

1 słoik selera

1 puszka kukurydzy

200 g polędwicy sopockiej

3-4 jajka ugotowane na twardo

1 por

Seler i kukurydzę odcedzić z zalewy. Jajka, polędwicę i por pokroić na drobno. Wszystko razem wymieszać i dodać 2-4 łyżek majonezu lub majonez zmieszać z jogurtem. Doprawić do smaku, jeżeli zachodzi taka potrzeba.



czwartek, 21 czerwca 2012

W sobotę mam gości, więc pichcę już od tygodnia. Co upichcę, to zamrażam z nadzieją, że na sobotę będzie jak znalazł. Dzisiaj zrobiłam tartę z mielonym mięsem. Mam nadzieję, że będzie dobra, ale to okaże się dopiero w sobotę. Na razie tylko przepis bez degustacji. :))

Ciasto podstawowe na każdą tartę:

125 g masła lub margaryny

3 dl mąki ( szklanka plus jeszcze trochę)

2-3 łyżki wody

Z tego wszystkiego ugnieść ciasto. Wyłożyć dno formy i podpiec przez jakieś 10 minut w temperaturze 180-200 C. Nie za długo, bo będzie za twarde. Tyle, żeby zaczęło się piec.

Nadzienie:

30-40 dag mięsa mielonego

2 cebule

1 puszka pomidorów

przyprawy

starty żółty ser w ilości zgodnej z upodobaniami smakowymi, czyli tyle,żeby posypać wierzch tarty

 

Mięso podsmażyć, dodać cebulę pokrojoną w kostkę i dusić przez chwilę. Potem dodać pomidory i doprawić do smaku sola, pieprzem, papryką czerwoną itp. Całość poddusić po czym wyłożyć na podpieczony spód do tarty. Posypać tartym, żółtym serem i piec około 40 min w temperaturze 180-200 C.



1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 12
| < Grudzień 2017 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
Tagi
Durszlak.pl