Czy niecierpliwa, wiecznie zabiegana matka czwórki dzieci może ugotować cokolwiek nadającego się do jedzenia??? Tu znajdziecie przepisy na potrawy szybkie, proste i uniwersalne, czyli to co sprawdziło się w naszej rodzinie. Może posmakuje i Wam??
piątek, 06 kwietnia 2012

Nadrabiam jeszcze zaległości przedświąteczne. Zanim wystartuję z przepisami na Wielkanoc, to jeszcze będzie o plackach ziemniaczanych, których na naszym stole nie było bardzo dawno, a które też od jakiegoś czasu "chodziły" za mną i nęciły smakiem. 

U nas w domu zawsze jadło się placki ziemniaczane na słodko, ale jak wiadomo, można je podawać też na ostro i z dodatkiem wszelkich sosów oraz gulaszu mięsnego lub sojowego.

placki

SKŁADNIKI:

1,5 kg ziemniaków

2 duże cebule

2 jajka

5-6 łyżek mąki

Ziemniaki zetrzeć na tarce o małych oczkach lub użyć do tego malaksera. Zetrzeć też cebule. Masę ziemniaczano-cebulową przełożyć na sito, żeby trochę odciekła. Potem przełożyć do miski, dodać surowe jajka i mąkę, doprawić pieprzem i solą i dobrze wymieszać. Jeżeli masa wydaje się być za rzadka do dodać jeszcze 1-2 łyżki mąki. 

Smażyć na gorącym tłuszczu z obu stron.

SMACZNEGO!

placki

niedziela, 01 kwietnia 2012

Dzisiaj, po raz pierwszy, zaserwowałam dzieciom amerykańskie śniadanie, czyli pancakes. Pomysł spotkał się z gorącym przyjęciem i okazało się, że jedna porcja ciasta przy naszych możliwościach wielodzietnej rodziny jest niewystarczająca. Następnym razem trzeba będzie zrobić z podwójnej ilości ciasta.

Przepis na PANCAKES znalazłam tym razem TUTAJ.

pan

Pancakes - amerykańskie naleśniki

Składniki:
1 szklanka mąki 
2 łyżki cukru 
1 łyżeczka proszku do pieczenia 
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej 
1/2 łyżeczki soli 
2 lekko ubite jajka 
1/2 szklanki jogurtu naturalnego
1/2 szklanki mleka
2 łyżki stołowe masła, stopionego i ostudzonego 

Tłuszcz do smażenia

 

W jednej misce zmieszałam składniki suche: mąkę, cukier, proszek do pieczenia, soda i sól. W drugiej  lekko ubite jajka, jogurt, mleko, i masło. Połączyłam mokre z suchym, wymieszałam i smażyłam na tłuszczu małe placuszki. Piekarnik nagrzałam do temperatury ok. 60 stopni C i w naczyniu żaroodpornym układałam gotowe placki. Dzięki temu mogłam podać wszystkie ciepłe.  :)

Polewę zrobiłam z miksowanych mrożonych malin i reszty jogurtu. 

piątek, 30 marca 2012

Znów króluje u nas Blue Dragon - kuchnia tajska. Na szybki obiad idealny. Przyznać jednak muszę, że kuchnia chińska była bliższa moim smakom, niż tajska. 

SKŁADNIKI:

ok. 1/2 kg filetu z indyka

mieszanka warzywna mrożona

sos Blue Dragon

blue

 

PRZYGOTOWANIE:

Mięso pokroić w paski  albo kostkę i obsmażyć na oleju. Dodać mrożone warzywa. Podsmażyć. Zalać sosem i dusić około 10 min. Dosolić do smaku. Podawać z makaronem, ryżem, kaszą - jak kto lubi.

SMACZNEGO!

blue

czwartek, 29 marca 2012

Chodziła ta kasza za mną już od dawna, ale jakoś nie było czasu na jej przygotowanie. I dzisiaj postanowiłam zaserwować to dzieciom na kolację. Kasza wyszła pyszna, sycąca i rozgrzewająca. Przypadła do gustu większości. :)

kasza

SKŁADNIKI:

1 filiżanka kaszy jaglanej

2 filiżanki wody

1 filiżanka mleka

szczypta soli

pół łyżeczki imbiru

szczypta gałki muszkatałowej

1/2  filiżanki rodzynków

1 jabłko starte na tarce

garść mieszanki orzechowej

 

PRZYGOTOWANIE:

Kaszę przepłukałam i zalałam wodą z mlekiem. Dodałam szczyptę soli i gotowałam około 20 minut. Pod koniec dodałam gałkę muszkatałową i imbir. Kiedy kasza była już miękka wrzuciłam rodzynki i starte na dużych oczkach jabłko. Wymieszałam i podałam. 

 

kasza

SMACZNEGO!!

poniedziałek, 19 marca 2012

Szybkie i smaczne danie, idealne na zużycie różnych jadalnych resztek. U mnie akurat zostało trochę mięsa z rosołu. :)

Składniki:

1/2 paczki makaronu - kokardki, świderki lub rurki

trochę mięsa gotowanego lub pieczonego

kilka różyczek brokułów (ja dałam mrożony)

kilka różyczek kalafiora (ja dałam mrożony)

marchewka gotowane lub mrożona w plasterkach

2 jajka

3/4 szklanki mleka

1/2 kostki żółtego sera

sól, przeprz

 

WYKONANIE:

Makaron ugotować al dente. Jarzyny podgotować też al dente. Mięso pokroić w kawałki. Wszystko razem wrzucić do naczynia do zapiekania. Zalać jajkami rozbełtanymi z mlekiem i dodatkiem soli i pieprzu. Posypać żółtym serem. Zapiekać około 20-30 minut w tem. około 180 st. C.

zapiekanka

SMACZNEGO! :)

 

niedziela, 18 marca 2012

Tym razem przepis pochodzi STĄD. :) Od Marzka mam wiele sprawdzonych, szybkich, smacznych i lubianych przez dzieci przepisów. Wygląda na to, że to będzie kolejny.

SKŁADNIKI:

200 g białego sera

3 łyżki mleka

4 łyżki oleju ( ja dałam 3 łyżki, bo ser miała bardzo tłusty)

1 jajko

1 szczypta soli

1 łyżeczka proszku do pieczenia

250 g mąki

bułki

WYKONANIE: 

Wszystko razem wymieszać i wyrobić. Rozpłaszczyć lekko na placek grubości ok 2 cm, wykrawać szklanką kółka. Piec na blaszce  wyłożonej papierem do pieczenia albo natłuszczonej - ok 20 min w temp 180 stopni - do zrumienienia. Smak sera lekko wyczuwalny, są bardzo sycące, świetne z dżemem, miodem, serkiem waniliowym.

Zrobiłam wszystko jak przykazano, ale mnie wyszło tylko 11 bułeczek, chociaż w przepisie stało jak byk, że przepis jest na 12-15 bułek. Może coś pokręciłam, albo ciasto rozgniotłam na grubsze?

Tak czy tak bułki zrobiły furorę i zostały pożarte  na kolację zanim zdążyły wystygnąć. Były pyszne z rozpływającym się na nich masełkiem! :)

bułki

sobota, 17 marca 2012

Tym razem przyłożyłam się i zrobiłam pieczeń bez oszczędzania siebie i stołowników. :)

Pieczeń obłożyłam plastrami boczku ( 4 sztuki), a do środka włożyłam  dwa gotowane jajka obrane ze skorupki. Wyszło PYCHA!

pieczeń

PIECZEŃ RZYMSKA

1/2 kg mielonego mięsa wołowo-wieprzowego

1 cebula

0.75 dl tartej bułki (to na moje oko jakieś 1/3 szklanki)

2 dl mleka  ( na moje oko to jakieś 200 ml )

1 jajko

1 łyżeczka soli

pieprz i inne przyprawy do smaku i wedle upodobań

WYKONANIE:

Tartą bułkę namoczyć w mleku i zostawić na jakieś 5-10 minut.  W tym czasie obrać i posiekać cebulkę i podsmażyć lub nie - w zależności od gustu. Ja dałam surową. Potem wymieszać mięso z bułką z mlekiem, cebulką i jajkiem oraz solą i pieprzem. Wszystko razem połączyć  i włożyć do foremki wysmarowanej tłuszczem i wysypanej tartą bułką. Do środka można włożyć te wspomniane na wstępie jajka ugotowane na twardo, wtedy uzyskamy ładne i kolorowe plastry. 

Na wierzch polać trochę oliwy lub ułożyć plastry boczku. Dzięki temu pieczeń nie będzie wysuszona. 

Piec około 40 minut w temperaturze ok. 175 C. Po wyjęciu z pieca odczekać chwilę przed krojeniem. Można podawać z sosem lub bez, z ryżem, ziemniakami, makaronem, z surówkami lub jeść na zimno z chlebem. 

pieczeń

piątek, 16 marca 2012

To fajne, szybkie i proste ciasto dla miłośników kokosu. Przepis na małą foremkę, więc nie jest strasznym zabójstwem dla linii i zagrożeniem dla diety. Smaczne, słodkie, kokosowe, czyli tak jak trzeba. :))

Przepis jak zwykle STĄD. :)

kokos

SKŁADNIKI:

( na kwadratową blaszkę o boku 18-20 cm - ja zrobiłam w małej tortownicy, bo takiej blaszki nie mam na stanie)

50 g mąki - czyli mniej więcej dwie czubate łyżki. Wydawało mi się to strasznie mało, ale faktycznie wystarczyło

180 g wiórków kokosowych + trochę do posypania

100 g miękkiego masła

2 jajka

75 g cukru

50 g gorzkiej czekolady - do ozdoby

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

Mąkę zmieszać z wiórkami kokosowymi.

Białka oddzielić od żółtek.

Masło zmiksować z cukrem, dodać żółtka, a potem stopniowo mąkę z kokosem.

Białka ubić, a pianę dodać do masy.

Wymieszać. 

Przełożyć do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Wyrównać wierzch. 

Piec koło 20 minut w tem. 180 st. C

Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej, dodać łyżkę masła i polać nią wierzch ciasta. Posypać wiórkami. Kroić, podawać i zajadać. 

SMACZNEGO!

koks

czwartek, 08 marca 2012

Im bliżej wiosny tym bardziej ma ochotę na różne sałatki. Tym razem padło na sałatkę z brokułów z jajkiem. Zniknęła w tempie ekspresowym, mniemać więc należałoby, że wyszła smaczna. :)

SKŁADNIKI:

1 puszka kukurydzy

1/2 puszki groszku 

2 gotowane marchewki

4 jajka

1/2 paczki mrożonych brokułów

1 por - biała część

SOS:

1 naturalny jogurt

1-2 ząbki czosnku

1-2 łyżki majonezu

 

Marchewkę pokroić w kostkę. Jajka pokroić w kostkę lub w paski. Kukurydzę i groszek odsączyć z zalewy. Brokuły lekko podgotować, ale nie za dużo,żeby nie była za miękkie i ciapkowate. Por pokroić w paseczki. Można go sparzyć, jeżeli ktoś nie chce, żeby było za ostre.

Jogurt wymieszać z majonezem i ząbkami czosnku przeciśniętymi przez praskę. Posolić i popieprzyć do smaku.  Takim sosem zalać wszystkie składniki i dobrze wymieszać.

Smacznego! 

sałatka

sobota, 25 lutego 2012

Dawno nie było u nas gotowanej kapusty. Nie jest to co prawda ulubione danie mojej rodziny, ale trudno, jak się nie ma co się lubi, to się lubi to, co jest. W naszym osiedlowym kiosku z warzywami kiszona kapusta nadaje się tylko do gotowania. ;/

Składniki:

1 kg kiszonej kapusty

kminek - ilość zależy od indywidualnych upodobań

1 duże jabłko

1 duża cebula

masło, maka na zasmażkę

 

Kapustę zalać wodą, dodać kminek i gotować tak długo, aż zmięknie. W połowie gotowania dodać pokrojoną w kawałki cebulę i jabłko. Gotować, że rozgotowane dodatki stworzą z kapustą jednolitą masę. Na patelni rozgrzać łyżkę masła, do tego dodać łyżkę mąki, wymieszać i dodać do kapusty. Wszystko razem zagotować. 

kapusta

| < Czerwiec 2017 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30    
Tagi
Durszlak.pl