Czy niecierpliwa, wiecznie zabiegana matka czwórki dzieci może ugotować cokolwiek nadającego się do jedzenia??? Tu znajdziecie przepisy na potrawy szybkie, proste i uniwersalne, czyli to co sprawdziło się w naszej rodzinie. Może posmakuje i Wam??

przekąski

niedziela, 16 października 2011

Na początek będzie coś, co nie do końca spełnia wszystkie wcześniejsze założenia. Owszem jest to potrawa niezwykle szybka i łatwa w przygotowaniu, ale nie zadawala gustów całej naszej rodziny. :))

Dzisiaj w ramach wspomnień jedliśmy ślimaki zakupione w Lidlu z okazji dni francuskich. Prawie dokładnie rok temu mieliśmy okazję być we Francji i prawie takie same ślimaki spożywać. Jeżeli jest możliwość kupienia gotowych, mrożonych ślimaków to nie ma łatwiejszej potrawy. Gorzej, jakby trzeba było zacząć od samodzielnego pozbierania tłuściutkich winniczków, a potem poddania ich procedurze oczyszczania. Obawiam się, że wtedy nie bylibyśmy takimi zwolennikami tej przekąski. ;)

Tackę z mrożonymi winniczkami należy pozbawić ochronnej folii i wstawić do nagrzanego piekarnika. Podgrzewać około 7 minut, aż sosik, którym są wypełnione skorupki zacznie skwierczeć, a kuchnia wypełni się aromatycznych zapachem.

 

ślimaki

Po wyjęciu z piekarnika podawać ze świeżą bagietką. Oczywiście należałoby mieć do tego specjalne szczypczyki do chwytania gorących skorupek i przenoszenia na talerz oraz odpowiednie szpikulce do wydłubywania ślimaka, ale od czegoż polska pomysłowość!? Zamiast szczypczyków użyliśmy dwóch łyżeczek, a wykałaczki z powodzeniem zastąpiły szpikulce. :)

ślimaki 2

 

Smacznego! :)

| < Sierpień 2017 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31      
Tagi
Durszlak.pl