Czy niecierpliwa, wiecznie zabiegana matka czwórki dzieci może ugotować cokolwiek nadającego się do jedzenia??? Tu znajdziecie przepisy na potrawy szybkie, proste i uniwersalne, czyli to co sprawdziło się w naszej rodzinie. Może posmakuje i Wam??

makarony

poniedziałek, 19 marca 2012

Szybkie i smaczne danie, idealne na zużycie różnych jadalnych resztek. U mnie akurat zostało trochę mięsa z rosołu. :)

Składniki:

1/2 paczki makaronu - kokardki, świderki lub rurki

trochę mięsa gotowanego lub pieczonego

kilka różyczek brokułów (ja dałam mrożony)

kilka różyczek kalafiora (ja dałam mrożony)

marchewka gotowane lub mrożona w plasterkach

2 jajka

3/4 szklanki mleka

1/2 kostki żółtego sera

sól, przeprz

 

WYKONANIE:

Makaron ugotować al dente. Jarzyny podgotować też al dente. Mięso pokroić w kawałki. Wszystko razem wrzucić do naczynia do zapiekania. Zalać jajkami rozbełtanymi z mlekiem i dodatkiem soli i pieprzu. Posypać żółtym serem. Zapiekać około 20-30 minut w tem. około 180 st. C.

zapiekanka

SMACZNEGO! :)

 

wtorek, 22 listopada 2011

Wczoraj wracając do domu poczułam na schodach zapach smażonej cebulki, który przypomniał mi o istnieniu łazanek i spowodował, że dostałam na nie okropnego apetytu. Dzisiaj rano więc pomaszerowałam po potrzebne produkty.:)

SKŁADNIKI:

około 1/2 kg mielonego mięsa (kupiłam mieszane indyczo-wieprzowo-wołowe)

ok 350 g łazanek ( kupiłam makaron "Wielicki" i użyłam 1 i 1/2 paczki)

3 cebule

1/2 kg kiszonej kapusty 

tłuszcz potrzebny do smażenia

sól, pieprz

 

Kapustę zalałam wodą i gotowałam około godziny. W tym czasie ugotowałam makaron i wymieszałam z podsmażonym na tłuszczu mięsem i cebulą. Na koniec dodałam odcedzoną kapustę. Wszystko to doprawiłam solą i pieprzem do smaku i włożyłam do dużej "gęsiarki" vel brytfanki i zapiekłam w piekarniku około 40 minut w temperaturze 180 st. C.

A potem podałam na obiad i patrzyłam jak wcinają ze smakiem. :)

łaz

czwartek, 20 października 2011

To kolejne danie, które da się zrobić błyskawicznie i szybko zaspokoić głód całej rodziny. :)

W miarę możliwości staram się, żeby to proste danie było jak najbardziej zdrowe i pożywne. Dlatego też często gotuję  makaron pełnoziarnisty, a sos robię na bazie własnego przecieru pomidorowego. 

Przepis jest banalnie prosty:

paczka makaronu typu spaghetti (500g)

1 cebula

0,5 litra przecieru pomidorowego - najlepiej własnego, ale może też być sos pomidorowy z kartonika lub krojone pomidory z puszki

sól, cukier, ziołowe przyprawy, ewentualnie czosnek

ser żółty (najlepszy to by był Parmezan)- utarty do posypania potrawy

 

Cebulę kroję w kostkę i podduszam na oliwie. Potem doprawiam ziołami, dodaję sól i cukier - tak na oko, około pół łyżeczki. Chwilę jeszcze duszę wszystko razem. Potem wlewam przecier pomidorowy i wszystko razem gotuję na małym ogniu około 5 minut. 

Makaron odcedzam, wrzucam z powrotem do gorącego garnka i polewam oliwą lub olejem lnianym (bo jest zdrowy). Mieszam, makaron wykładam na talerze, polewam sosem i posypuję żółtym serem.

 

spagetti

SMACZNEGO!!!

| < Październik 2017 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          
Tagi
Durszlak.pl