Czy niecierpliwa, wiecznie zabiegana matka czwórki dzieci może ugotować cokolwiek nadającego się do jedzenia??? Tu znajdziecie przepisy na potrawy szybkie, proste i uniwersalne, czyli to co sprawdziło się w naszej rodzinie. Może posmakuje i Wam??

desery

czwartek, 02 czerwca 2016

Uwielbiam kisiel jabłkowy. W zasadzie każdy kisiel uwielbiam i chętnie przygotowuję go, kiedy mam ochotę na coś słodkiego. :) Problem jest tylko taki, że zazwyczaj robię go "na oko", więc czasami wyjdzie bardziej gęsty, a czasami mniej. Mnie to w zupełności nie przeszkadza. Każdy jest pyszny!

Składniki:

3-4 średnie jabłka

1-2 łyżki cukru ( można pominąć jeżeli jabłka są słodkie)

1/2 - 3/4 szklanki wody

1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej

 

Jabłka obieramy ze skórki, wycinamy gniazda nasienne, dzielimy na cząstki i rozgotowujemy w garnku na mus.  Można podlać odrobiną wody. Kiedy jabłka zaczną się rozgotowywać miksujemy na gładką papkę.

W szklance mieszamy mąkę ziemniaczaną z wodą. Wlewamy do gotującego się musu i zagotowujemy. Gotujemy ciągle mieszając przez około 1 minutę, a potem przekładamy do miseczek.

Można jeść na ciepło, na zimno, z dodatkiem owoców lub lodów. Podobnie można też zrobić kisiel praktycznie z każdych owoców. Świetne są tez śliwki.

niedziela, 11 listopada 2012

Od dłuższego czasu "chodziła" za mną tarta z jabłkami. Umiem już przyrządzać tartę prowansalską, ale tarta owocowa to trochę inna bajka. Przekopywałam internet w poszukiwaniu prostego i zachęcającego przepisu i w końcu po długich poszukiwaniach trafiłam na coś, co wyglądało bardzo nęcąco To coś znalazłam TUTAJ. Oczywiście moje dzieło ani trochę nie przypomina pierwowzoru, ale wyszło smaczne i bardzo obiecujące. Obiecujące, czyli dające nadzieję, że jak dopracuję metodę, to będzie wręcz pyszne. :)) 

tarta

 

SKŁADNIKI NA CIASTO:

1 i 1/2 szklanki mąki

1/4 szkalanki cukru

100 g masła

1 jajko

1 łyżka śmietany

 

SKŁADNIKI NA NADZIENIE

3-4 jabłka - zależy od wielkości owoców

1 jajko ( zapomniałam o jajku) :)

1 jogurt naturalny

1 łyżeczka cynamonu

1 łyżeczka cukru wanilinowego ( nie miałam cukru, dałam pół łyżeczki imbiru)

1 łyżka cukru

 

Ze wszystkich składników ugniatamy ciasto, a potem wkładamy do lodówki na około pół godziny.

W tym czasie przygotowujemy formę - w przepisie pisze o posmarowaniu jej masłem, ale mówiąc szczerze tego nie zrobiłam uznając, że ciasto jest wystarczająco tłuste i faktycznie nie było problemu z wyjmowaniem z foremki. Jabłka obieramy i kroimy w cienkie plasterki - te plasterki to mi średnio wyszły, a już na pewno nie udało mi się tak perfekcyjnie ich ułożyć na cieście, więc następnym razem zetrę na tarce o grubych oczkach.

Jabłka ułożone na cieście zalewamy masą jogurtową. Pamiętamy o jajku! :))

Wstawiamy do nagranego na 180 st. C piekarnika i pieczemy 40 min. - tu zrobiłam kolejny błąd, bo  nauczona tartą prowansalską  podpiekłam  ciasto wcześniej. W tym wypadku nie ma takiej konieczności!!

tarta

 

SMACZNEGO! :)

niedziela, 13 listopada 2011

Miałam jabłka, ale nie miałam pomysłu, co z nimi zrobić. Pierwotnie miały być na ponowną szarlotkę sypaną, ale mąż kupił ich trochę za mało. Rozpoczęłam więc poszukiwania w internecie na pomysł, co z nimi zrobić. Zaczęłam od mojego ulubionego bloga kulinarnego i faktycznie po chwili czułam się zainspirowana! :))

Wybrałam przepis na leguminę jabłkową - wyglądał na banalnie prosty, a takie lubię najbardziej. Poza tym miałam wszystkie potrzebne składniki, więc była duża szansa powodzenia. I udało się! Dzieci pochłonęły deser w mgnieniu oka. :)

SKŁADNIKI:

 

3-4 jabłka

2 jajka

2 łyżki cukru

ok. 2,5 łyżki śmietany

2 łżki mąki

masło do smarowania formy

 

Sposób przygotowania:

Oddzielić żółtka od białek. Żółtka ubić z cukrem, mąką i śmietaną. - użyłam do tego ręcznego miksera.

Jabłka obrać. Jedno zetrzeć na tarce na mniejszych oczkach, a resztę na większych. Oryginalnie było pokroić w kostkę, ale nie byłabym sobą jakbym czegoś nie zmieniła. :)

Wszystko razem wymieszać i nałożyć do formy wysmarowanej tłuszczem i posypanej tartą bułką. Piec około 30 min w temperaturze 200 st.C.

Podawać z sosem waniliowym. Przepis poniżej. :)

 

leg

SMACZNEGO!!

 

p.s. Zapomniałam dodać, że z własnej inicjatywy jabłka przesypałam cynamonem!!!

| < Październik 2017 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          
Tagi
Durszlak.pl