Czy niecierpliwa, wiecznie zabiegana matka czwórki dzieci może ugotować cokolwiek nadającego się do jedzenia??? Tu znajdziecie przepisy na potrawy szybkie, proste i uniwersalne, czyli to co sprawdziło się w naszej rodzinie. Może posmakuje i Wam??

chleby i bułki

sobota, 16 czerwca 2012

Moje postanowienie zdrowego i dietetycznego odżywiania jest nadal żywe i dlatego dziś polecam coś bardzo zdrowego, a jednocześnie pożywnego i mieszczącego się w ramach diety ograniczającej ilość węglowodanów. Daleka jestem od restrykcyjnej diety Dukana, ale wyeliminowanie z mojego jadłospisu chleba, ryżu, makaronu i ziemniaków zazwyczaj skutkuje redukcją kilogramów. Tylko jak tu żyć bez chleba??

No właśnie  na "ziarennej zdrowotności" - nazwa wymyślona przez moją Starszą Siostrzenicę Julię. Przepis pochodzi od Mojej Siostry - Matki Chrzestnej wielu przepisów z  tego bloga. Owa zdrowotność popularnie zwana chlebkiem jest niezwykle sycąca i smakuje ze wszelkimi dodatkami. Do tego jest prosta i szybka w przygotowaniu.

zia

 

Składniki: (proporcje mam podane w decylitrach, bo jest to przepis pochodzący rodem ze Szwecji - polecam do tego odpowiednią miarkę do nabycia w IKEA)

3 dl tartego żółtego sera

3 jajka 

1 łyżka majonuzu

2 łyżki granulowanego białego serka typu "wiejski"

1.5 łyżeczki proszku do pieczenia

5 dl różnych ziaren w proporcjach zgodnych ze swoimi upodobaniami: ziarna słonecznika, dyni, sezamu, siemienia lnianego

Wszystko razem wymieszać. Uzyskana masę rozsmarować cienko na papierze do pieczenia - spokojnie zajmuje to całą blaszkę z piekarnika!

Piec w temperaturze 225st. C przez 15 minut.

zi

SMACZNEGO!

niedziela, 18 marca 2012

Tym razem przepis pochodzi STĄD. :) Od Marzka mam wiele sprawdzonych, szybkich, smacznych i lubianych przez dzieci przepisów. Wygląda na to, że to będzie kolejny.

SKŁADNIKI:

200 g białego sera

3 łyżki mleka

4 łyżki oleju ( ja dałam 3 łyżki, bo ser miała bardzo tłusty)

1 jajko

1 szczypta soli

1 łyżeczka proszku do pieczenia

250 g mąki

bułki

WYKONANIE: 

Wszystko razem wymieszać i wyrobić. Rozpłaszczyć lekko na placek grubości ok 2 cm, wykrawać szklanką kółka. Piec na blaszce  wyłożonej papierem do pieczenia albo natłuszczonej - ok 20 min w temp 180 stopni - do zrumienienia. Smak sera lekko wyczuwalny, są bardzo sycące, świetne z dżemem, miodem, serkiem waniliowym.

Zrobiłam wszystko jak przykazano, ale mnie wyszło tylko 11 bułeczek, chociaż w przepisie stało jak byk, że przepis jest na 12-15 bułek. Może coś pokręciłam, albo ciasto rozgniotłam na grubsze?

Tak czy tak bułki zrobiły furorę i zostały pożarte  na kolację zanim zdążyły wystygnąć. Były pyszne z rozpływającym się na nich masełkiem! :)

bułki

środa, 21 grudnia 2011

Uwielbiam bułeczki cynamonowe i zawsze chciałam nauczyć się je piec. Dlatego szukam idealnego przepisu na nie. Tym razem wypróbowałam przepis pochodzący rodem ze Szwecji, który jest od wielu lat w posiadaniu mojej siostry i który świetnie się sprawdza przy różnych okazjach. 

ka

Składniki:

1/2 l mleka

5 dag drożdży

1 1/2 dl cukru (Szwedzi uwielbiają podawać wszystko w decylitrach, mam do tego nawet specjalną miarkę i te półtora decylitra cukru to nasza niepełna szklanka)

150-170 g masła lub margaryny Kasia

szczypta soli 

około 1 kg mąki

Nadzienie:

1 kostka masła (wcześniej wyjąć je z lodówki, żeby było miękkie)

3-4 łyżki cynamonu

cukier w zależności od upodobań smakowych

ewentualnie 3- 5 garści rodzynek

1 jajko do posmarowania bułeczek

 

Masło rozpuścić w garnku i dodać do niego mleko. Całość podgrzać do temperatury plus/minus 37 st. C. 

W dużej misce pokruszyć drożdże, dodać cukier i polać częścią mleka z tłuszczem. Rozpuścić drożdże i do tego dadać resztę składników czyli sól i mąkę. Mąkę można dodawać stopniowo, a ciasto wyrabiać, aż do uzyskania jednolitej konsystencji. 

Ciasto odstawić do wyrośnięcia na około godzinę. 

Wyrośnięte ciasto podzielić na 3  części. Każdą część rozwałkować na w miarę przyzwoity prostokąt. Posmarować grubo masłem - mniej więcej 1/3 kostki - posypać obficie cynamonem i cukrem oraz jak ktoś lubi - ja uwielbiam- rodzynkami uprzednio umytymi. Całość zawinąć w roladę, a potem odcinać plastry i układać na blaszce. 

Poczekać około 30 minut, aż trochę podrosną.

Każdą bułeczkę posmarować rozbełtanym jajkiem i posypać gruboziarnistym cukrem.

Piec w temperaturze 200 -250 C około 10 minut. 

ka

sobota, 03 grudnia 2011

Miałam drożdże i ochotę, żeby je zużyć. Wrzuciłam więc w Google hasło "bułki" i znalazłam przepis na bułeczki cynamonowe. Zawsze chciałam się nauczyć piec takie bułki. Sprawdziłam więc, czy mam w domu potrzebne składniki i po stwierdzeniu, że brakuje mi jedynie cukru waniliowego ochoczo zabrałam się do roboty. :))

Przepis pochodzi STĄD.

To faktycznie gościnne progi i spróbuję, mam nadzieję, jeszcze kiedyś inne przepisy z tej strony. 

 

  • C i a s t o:
  • 150 g masła
  • 800 g mąki
  • 500 ml mleka
  • 50 g świeżych drożdży
  •  
  • 100 g cukru
  • szczypta soli
  • żółtko do smarowania bułek
  • cukier do posypania
  • M a s a:
  • 6 łyżek masła
  • 4 łyżki cukru
  • 2 łyżki cukru waniliowego
  • 1 łyżka cynamonu



Drożdże rozdrobnić, wymieszać z 100 ml mleka, 1 łyżką cukru, oprószyć mąka. Odstawić w ciepłe miejsce. Rozpuścić masło, dodać mleko, ogrzać do temp. 35°C, wymieszać z przesiana mąka, dodać zaczyn z drożdży, cukier i sól. Zagnieść ciasto i wyrabiać je około 10 minut, odstawić na 30 minut pod przykryciem w ciepłym miejscu. Przygotować masę: rozetrzeć masło z cukrem, cukrem waniliowym i cynamonem. Ciasto podzielić na 4 części i kolejno rozwałkowywać je na placki o grubości 1 cm. Placki posmarować masą i zwijać w rulony. Rulony ciasta pokroić na krążki o grubości około 1,5-2 cm, ułożyć na papierze do pieczenia i posmarować rozmąconym żółtkiem oraz posypać cukrem gruboziarnistym. Piec około 15-20 minut w temperaturze 200-220°C. Składniki na 6 porcji.

 

Starałam się robić wszystko zgodnie z powyższym przepisem. Pierwszy drobny problem pojawił się, kiedy należało podgrzać mleko z masłem do temperatury 35 C. nie mam takiego termometru, ale doszłam do wniosku, że to temperatura zbliżona do temperatury ciała, więc owa mikstura powinna być odczuwalna jako letnia. Wsadziłam więc w nią palec i kiedy poczułam delikatne ciepło uznałam za gotową. :)

Potem trochę mnie przeraziło to zagniatanie ciasta przez  około 10 minut. Patrzyłam nerwowo na zegarek i zastanawiałam się kiedy to będzie. Ciasto w tym czasie nabierało coraz  bardziej zwartej konsystencji i jakby lekko pęczniało. Po mniej więcej wyznaczonych 10 minutach wydało mi się wręcz idealne i zakończyła pastwienie się nad nim.:)

Kolejną trudność nastarczało ucieranie masła z cukrem. Nie posiadam stosownej makutry do tych celów, ani tez odpowiedniej ilości siły. Dlatego też posłużyłam się ręcznym mikserem, który połączył składniki w jedną całość. 

Na koniec okazało się, że ta podana temperatura powoduje, że bułeczki mają tendencję do przypalania się od spodu. Metodą prób i błędów doszłam do wniosku, że lepsza jest niższa tempratura i wspomaganie siię termoobiegiem.

Nie wiem też, co autor miał na myśli pisząc 6 porcji. Mnie wyszły 4 blachy - po jednej na każdą porcję ciasta. Bułeczki wyszły różnej wielkości, bo nie udało mi się rozwałkować ciasta w idealny prostokąt. Nie miało to jednak wpływu na czas ich pieczenia, czyli nie było sytuacji, że mniejsze piekły się szybciej niż duże.

A teraz: SMACZNEGO!

buł

czwartek, 17 listopada 2011

Idealny w sytuacji, kiedy wieczorem orientujemy się, że na rano nie ma grama pieczywa.  Warto mieć zawsze w zapasie saszetkę suszonych drożdży, żeby w sytuacji awaryjnej szybko sprostać wyzwaniu. Moje dzieci bardzo ten chlebek lubią i nie ma większej satysfakcji dla matki niż odpowiedź nieletniej latorośli na pytanie, co chce do szkoły na drugie śniadanie:

- Kanapkę z TWOIM chlebkiem!

 

Składniki: 

* 500gr mąki pszennej
* saszetka drożdży instant 7 g 
* łyżeczka soli 
* łyżeczka oliwy 
* 300 ml ciepłej wody. 

Składniki wymieszać, wyrobić ciasto, zostawić w misce oprószonej mąką do wyrośnięcia. 
Jak podwoi objętość, wyrobić raz jeszcze, uformować bochenek i pozostawić znowu do wyrośnięcia na ok. 30 minut.

Gdy ciasto jest już wyrośnięte, ponacinać ostrym nożem, oprószyć mąką i piec ok.25-30 minut w piekarniku nagrzanym do 220 stopni C. Chleb jest gotowy, gdy popukany w spód wydaje głuchy odgłos, pozostawić go na kratce do wystygnięcia.

chleb



| < Czerwiec 2017 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30    
Tagi
Durszlak.pl