Czy niecierpliwa, wiecznie zabiegana matka czwórki dzieci może ugotować cokolwiek nadającego się do jedzenia??? Tu znajdziecie przepisy na potrawy szybkie, proste i uniwersalne, czyli to co sprawdziło się w naszej rodzinie. Może posmakuje i Wam??

dania bezmięsne

niedziela, 22 maja 2016

Skoro w końcu udało nam się nigdzie nie śpieszyć, to w niedzielne przedpołudnie mogłam zrobić dzieciom pancakes na śniadanie.

Kiedyś robiłam pancakes z TEGO PRZEPISU, więc dzisiaj postanowiłam znaleźć coś innego. Wybrałam przepis z MOICH WYPIEKÓW.

Pancakes wyszły dość grube. Dzieci twierdziły, że są smaczne, natomiast ciasto wyszło bardzo gęste i bardzo kleiste, co powodowało duże trudności przy smażeniu. Ciężko je było przełożyć na patelnię i nie bardzo dawało się równo rozprowadzić. W końcu, w połowie smażenia, dolałam do ciasta odrobinę mleka. Ciasto zrobił się rzadsze i łatwiej nalewało się na patelnię.

pancakes

 

Składniki:

Składniki dla 4 osób:

  • 2 szklanki mąki pszennej, przesianej
  • 2 jajka
  • 1,5 szklanki mleka
  • 75 g roztopionego masła
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 czubate łyżki cukru
  • szczypta soli

Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, cukrem i solą. Jajka roztrzepać, połączyć z mlekiem i masłem. Do mokrych składników wsypać mąkę przesianą wymieszaną z resztą składników, wymieszać rózgą kuchenną do połączenia.

Smażyć na suchej nieprzywierającej patelni, z obu stron, na lekko złoty kolor. Podawać z syropem klonowym, miodem, świeżymi owocami lub wedle upodobania.

Smacznego :-).

pancakes



czwartek, 30 października 2014

Czas na pożegnanie z leczo, bo ceny cukinii i papryki znacznie wzrosły. Ale na pożegnanie proponuje  jesienne leczo z dynią, na którą jest akurat sezon. Taką kombinację zrobiłam pierwszy raz i chociaż moja rodzina deklaruje niechęć do dyni, to leczo zjedli ze smakiem i nawet nie zauważyli, co się w nim kryje. :))

SKŁADNIKI:

1 bakłażan

2-3 małe cukinie

pół małej dyni

2 papryki

2 duże cebule

1 puszka pomidorów

sól, pieprz, zioła prowansalskie do smaku

olej lub oliwa do smażenia (ja smażyłam na oleju kokosowym)

WYKONANIE:

Bakłażan pokroić w kostkę i wrzucić na gorący olej. Posmażyć, Potem stopniowo wrzucać cukinię, dynię,cebulę, paprykę. Wszystko podsmażyć, a na koniec zalać pomidorami, doprawić i dusić do miękkości.

lecz

sobota, 07 kwietnia 2012

Pasztet ten jest daniem całkowicie wegetariańskim i z mięsem łączy go tylko nazwa. :)

Od kilku lat nie wyobrażam sobie Świąt bez tego pasztetu. Przepis pochodzi od nieocenionego pod względem fajnych, prostych przepisów -  Marzka.

 

pasztet

SKŁADNIKI:

10 jajek ugotowanych na twardo

25-30 dag pieczarek ( tym razem dałam około 1/2 kg)

1 duża cebula

4-5 łyżek zielonego, konserwowego groszku

4-5 łyżek tartego żółtego sera

pęczek posiekanego szczypiorku

2 surowe jajka

3/4 szklanki bułki tartej

4 łyżki gęstej śmietany

1-2 łyzki majonezu

sól, pieprz

pasztet

 

Ugotowane na twardo jajka obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Podobnie robimy z pieczarkami, a cebulę kroimy w kostkę. Pieczarki z cebulą smażymy na oleju około 10 minut. Zdejmujemy z ognia i mieszamy ze startymi jajkami, tartym żółtym serem, groszkiem z puszki, szczypiorkiem, bułką tarta serem, majonezem, śmietaną i jajkami. 

Mieszamy wszystko dokładnie, doprawiamy solą i pieprzem. Masę wkładamy do keksowej foremki wysmarowanej tłuszczem i opruszoną bułką tartą i pieczemy około godziny w temperaturze 200 st. C.

Podajemy z chrzanem lub dodatkiem sosu czosnkowego.

SMACZNEGO!

pasztet

Do wykonania wyżej wymienionego pasztetu użyłam wiejskich jajek od szczęśliwych kurek i przepis ten jest moją propozycją w akcji:

 (Wegetariańska Wielkanoc z Zieleniną

piątek, 06 kwietnia 2012

Nadrabiam jeszcze zaległości przedświąteczne. Zanim wystartuję z przepisami na Wielkanoc, to jeszcze będzie o plackach ziemniaczanych, których na naszym stole nie było bardzo dawno, a które też od jakiegoś czasu "chodziły" za mną i nęciły smakiem. 

U nas w domu zawsze jadło się placki ziemniaczane na słodko, ale jak wiadomo, można je podawać też na ostro i z dodatkiem wszelkich sosów oraz gulaszu mięsnego lub sojowego.

placki

SKŁADNIKI:

1,5 kg ziemniaków

2 duże cebule

2 jajka

5-6 łyżek mąki

Ziemniaki zetrzeć na tarce o małych oczkach lub użyć do tego malaksera. Zetrzeć też cebule. Masę ziemniaczano-cebulową przełożyć na sito, żeby trochę odciekła. Potem przełożyć do miski, dodać surowe jajka i mąkę, doprawić pieprzem i solą i dobrze wymieszać. Jeżeli masa wydaje się być za rzadka do dodać jeszcze 1-2 łyżki mąki. 

Smażyć na gorącym tłuszczu z obu stron.

SMACZNEGO!

placki

niedziela, 01 kwietnia 2012

Dzisiaj, po raz pierwszy, zaserwowałam dzieciom amerykańskie śniadanie, czyli pancakes. Pomysł spotkał się z gorącym przyjęciem i okazało się, że jedna porcja ciasta przy naszych możliwościach wielodzietnej rodziny jest niewystarczająca. Następnym razem trzeba będzie zrobić z podwójnej ilości ciasta.

Przepis na PANCAKES znalazłam tym razem TUTAJ.

pan

Pancakes - amerykańskie naleśniki

Składniki:
1 szklanka mąki 
2 łyżki cukru 
1 łyżeczka proszku do pieczenia 
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej 
1/2 łyżeczki soli 
2 lekko ubite jajka 
1/2 szklanki jogurtu naturalnego
1/2 szklanki mleka
2 łyżki stołowe masła, stopionego i ostudzonego 

Tłuszcz do smażenia

 

W jednej misce zmieszałam składniki suche: mąkę, cukier, proszek do pieczenia, soda i sól. W drugiej  lekko ubite jajka, jogurt, mleko, i masło. Połączyłam mokre z suchym, wymieszałam i smażyłam na tłuszczu małe placuszki. Piekarnik nagrzałam do temperatury ok. 60 stopni C i w naczyniu żaroodpornym układałam gotowe placki. Dzięki temu mogłam podać wszystkie ciepłe.  :)

Polewę zrobiłam z miksowanych mrożonych malin i reszty jogurtu. 

czwartek, 29 marca 2012

Chodziła ta kasza za mną już od dawna, ale jakoś nie było czasu na jej przygotowanie. I dzisiaj postanowiłam zaserwować to dzieciom na kolację. Kasza wyszła pyszna, sycąca i rozgrzewająca. Przypadła do gustu większości. :)

kasza

SKŁADNIKI:

1 filiżanka kaszy jaglanej

2 filiżanki wody

1 filiżanka mleka

szczypta soli

pół łyżeczki imbiru

szczypta gałki muszkatałowej

1/2  filiżanki rodzynków

1 jabłko starte na tarce

garść mieszanki orzechowej

 

PRZYGOTOWANIE:

Kaszę przepłukałam i zalałam wodą z mlekiem. Dodałam szczyptę soli i gotowałam około 20 minut. Pod koniec dodałam gałkę muszkatałową i imbir. Kiedy kasza była już miękka wrzuciłam rodzynki i starte na dużych oczkach jabłko. Wymieszałam i podałam. 

 

kasza

SMACZNEGO!!

piątek, 25 listopada 2011

Bardzo lubię szpinak. Niestety pozostała część rodziny średnio podziela moje upodobania, dlatego szpinak jem rzadko, bo zazwyczaj nie chce mi się gotować dla siebie samej. ale dzisiaj mnie taka chętka wzięła, że nie mogłam sobie tego odmówić. :))

Składniki:

1 paczka mrożonego szpinaku

dwa ząbki czosnku

pół szklanki mleka 

1 łyżka mąki

sól do smaku

 

2 jajka

 

Szpinak wyjąć z opakowania i wrzucić do garnka. Posolić, dodać zmiażdżony czosnek i podgrzewać aż do całkowitego rozmrożenia. Potem dodać mleko z mąką i wszystko razem zagotować. Można też zmiksować wszystko razem, żeby uzyskać bardziej aksamitną konsystencję. 

Jajka usmażyć jako sadzone lub w formie jajecznicy - zależy jak kto lubi. Ja nie przepadam za płynnym żółtkiem więc zazwyczaj jako sadzone obracam na drugą stronę i uzyskuję coś na kształt omleta. )

Smacznego! :)

szpin

 

Czy da się sfotografować szpinak tak, żeby nie wyglądał jak krowi placek???

| < Sierpień 2017 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31      
Tagi
Durszlak.pl