Czy niecierpliwa, wiecznie zabiegana matka czwórki dzieci może ugotować cokolwiek nadającego się do jedzenia??? Tu znajdziecie przepisy na potrawy szybkie, proste i uniwersalne, czyli to co sprawdziło się w naszej rodzinie. Może posmakuje i Wam??

ryby

czwartek, 21 kwietnia 2016

Przepis prosty jak drut, a do tego szybki i smaczny. Nawet moje dzieci, które za rybami generalnie nie przepadają, to danie pochłaniają błyskawicznie.Przepis ten pochodzi od mojego byłego, szwedzkiego szwagra Sturego. :)

Składniki:

dowolna ryba - u mnie ostatnio był mrożony dorsz w ilości 1 opakowanie czyli jakieś 450 dag mrożonej ryby

sok z jednej cytryny

około pół szklanki dowolnej śmietany ( ostatnio z braku  dostatecznej ilości śmietany rozrobiłam to co było mlekiem). W ramach ograniczania ilości kalorii może też być opakowanie gęstego jogurtu

sól, pieprz, koperek ( może być suszony)

 

Zamrożona rybę wykładamy do garnka, skrapiany lekko cytryną, solimy i czekamy aż się rozmrozi.

Rozmrożoną rybę odlewamy z wody, która z niej wycieknie w czasie rozmrażania, wkładamy do garnka, polewamy sokiem z cytryn i dusimy przez chwilę.  Potem zalewamy śmietaną, równomiernie rozprowadzamy sos i gotujemy razem aż ryba będzie miękka. Zajmuje to w sumie 7-10 minut w zależności od tego jakie grube mamy kawałki ryby. Dodajemy koperek, pieprzymy do smaku. Można też dodać pieprz cytrynowy.

Podajemy gorące.

Smacznego!!!

doorsz

Zdjęcie robione na szybko, komórką, bo głodne paszcze czekały i się niecierpliwiły! :)

środa, 30 listopada 2011

 Coś mnie ostatnio prześladują greckie smaki, chociaż obawiam się, że przeciętny Grek nigdy z takimi potrawami się nie spotkał. Może te nazwy wynikają tylko i wyłącznie z naszego, mętnego wyobrażenia o greckiej kuchni i tak się mają do pierwowzoru jak powiedzenie "siedzieć jak na tureckim kazaniu". :))

W każdym razie ostatnio mam zwiększone łaknienie na jarzyny i w związku z tym staram się gotować potrawy je zawierające. Dlatego też, ponieważ ostatnie dwa dni spędziłam w domu z chorym dzieckiem, więc miałam trochę więcej czasu na kulinarne ekscesy. :)

Wczorajsze rybka zadowoliła większą część rodziny. Do ryb to się chyba z wiekiem dojrzewa, bo młodsi marudzili, a starsi wsuwali, aż im się uszy trzęsły.:)

 

Składniki:

1 opakowanie mrożonego mintaja - w sumie 5 większych kawałków

1/2 opakowania mrożonki warzywnej "Warzywa krojone w słupki"

2 cebule

1 kartonik sosu pomidorowego

 

Rybę odmroziłam, odlałam wodę, która się z niej wytopiła.

Cebulę pokroiłam w kostkę i poddusiłam na patelni. Potem dodałam do niej mrożone warzywa, a na koniec wlałam sos pomidorowy. Wszystko doprawiłam solą i pieprzem i poddusiłam około 10 minut.

Potem rybę ułożyłam w w żaroodpornym naczyniu, posoliłam i zalałam sosem jarzynowym. Wstawiłam do piekarnika i zapiekałam przez około 40 minut w temperaturze ok. 180 C. Podałam z ryżem.

 

ryba

SMACZNEGO!

Tagi: mintaj ryby
10:39, kasiask , ryby
Link Dodaj komentarz »
| < Październik 2017 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          
Tagi
Durszlak.pl