dodatki
środa, 31 października 2012
W tym roku jakoś nie mamy ochoty na jakieś szczególne obchody Halloween, ale pewien akcent musiał być. Dlatego zainspirowana przez Dwie Chochelki przygotowałam na kolację inwazję pająków. Pająki są bardzo łatwe do przygotowania, świetnie się prezentują i równie dobrze smakują. Na halloweenowe przyjęcie wręcz nieodzowne.
Składniki: 10 jajek pół słoika czarnych oliwek sól, pieprz, majonez
Jajka ugotować na twardo. Obrać ze skorupek, przeciąć na pół i wyjąć żółtko. Żółtka wymieszać z łyżką majonezu, posolić, popieprzyć, ewentualnie dodać trochę białego sera. Masę jajeczną włożyć z powrotem do połówek jajek, a na wierzchu z oliwek ułożyć pająki. A potem Smacznego! :) p.s. Może raczej nie podawać osobom z arachnofobią! :)
sobota, 25 lutego 2012
Dawno nie było u nas gotowanej kapusty. Nie jest to co prawda ulubione danie mojej rodziny, ale trudno, jak się nie ma co się lubi, to się lubi to, co jest. W naszym osiedlowym kiosku z warzywami kiszona kapusta nadaje się tylko do gotowania. ;/ Składniki: 1 kg kiszonej kapusty kminek - ilość zależy od indywidualnych upodobań 1 duże jabłko 1 duża cebula masło, maka na zasmażkę
Kapustę zalać wodą, dodać kminek i gotować tak długo, aż zmięknie. W połowie gotowania dodać pokrojoną w kawałki cebulę i jabłko. Gotować, że rozgotowane dodatki stworzą z kapustą jednolitą masę. Na patelni rozgrzać łyżkę masła, do tego dodać łyżkę mąki, wymieszać i dodać do kapusty. Wszystko razem zagotować. |
Zakładki:
Pokrewne dusze
Tagi
![]() |