Czy niecierpliwa, wiecznie zabiegana matka czwórki dzieci może ugotować cokolwiek nadającego się do jedzenia??? Tu znajdziecie przepisy na potrawy szybkie, proste i uniwersalne, czyli to co sprawdziło się w naszej rodzinie. Może posmakuje i Wam??

bezglutenowe

niedziela, 29 maja 2016

Banalnie prosty przepis na szybki obiad lub kolację. Koleżanka mnie czymś takim kiedyś uraczyła i od tego czasu często powtarzam to w różnych wariacjach. Świetnie smakuje z kefirem. Można tez jeść na zimno, co powoduje, że jest to dobra propozycja na lunch do pracy.

Składniki:

2 woreczki kaszy gryczanej lub podobna ilość kaszy jęczmiennej

1-2 cukinie

1-2 cebule

1-2 papryki dowolnego koloru

opcjonalnie 20-30 dag pieczarek ( dziś nie miałam, więc na zdjęciu jest wersja bez grzybów)

1 pęczek zielonego koperku

sól, pieprz, przyprawy ziołowe w zależności od upodobań

 

Kaszę ugotować.

Warzywa podsmażyć na patelni, a potem wszystko wymieszać. Na końcu dodać posiekany drobno koperek.

Podawać z kefirem lub bez.

SMACZNEGO!!

kasza z warzywami

sobota, 28 maja 2016

Sezon na truskawki uważam za rozpoczęty! Cena za kilogram zjechała poniżej 10 zł za kilogram, więc można rozpocząć ucztowanie. :)

Na początek więc koktajl bananowo-truskawkowy. Idealne drugie śniadanie. 

 

SKŁADNIKI:

2 dojrzale banany

kilka truskawek

kefir, mleko, sok owocowy, w ostateczności woda do rozrzedzenia.

Ewentualnie cukier lub jakiś słodzik, ale moim zdaniem jest to absolutnie zbędne. Koktajl jest wystarczająco słodki.

Wszystko razem zmiksować lub zblendować. Pić zaraz po przygotowaniu.

SMACZNEGO!!

sobota, 23 kwietnia 2016

Dieta bezglutenowa wcale nie musi uciążliwa i uboga w przyjemności. :)

Ponieważ lubię zjeść coś słodkiego do kawy, to dziś upiekłam kruche ciasteczka z mąki gryczanej - przepis pochodzi od mojej koleżanki Eli.

Ciasteczka nie są za słodkie. Lubiący bardziej słodkie desery mogą zwiększyć ilość cukru podanego w przepisie.

ciasteczka

SKŁADNIKI:

100 g masła lub margaryny

200 g mąki gryczanej

1 jajko

2-3 łyżki cukru

szczypta proszku do pieczenia

wiórki kokosowe do posypania

 

Z podanych składników zagnieść ciasto. Rozwałkować na grubość około 5 mm i  posypać wiórkami kokosowymi. Można je wwałkować w ciasto. Wykrawać ciasteczka o dowolnym kształcie. Można też pokroić na kwadraty i ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.

Piec w tem. około 180 stopni - 10-12 minut.

ciasteczka

SMACZNEGO!!!!

 

środa, 06 kwietnia 2016

Hummus po raz pierwszy. :)

Uwielbiam hummus. Ostatnio pojawił się taki w trzech smakach w sklepach Biedronki. Początkowo bardzo się ucieszyłam i nawet raz kupiłam, ale potem przeczytałam skład i to mnie zniechęciło do dalszego kupowania. Niestety w składzie są konserwanty, a tych staram się unikać.

Dlatego też postanowiłam zrobić hummus samodzielnie. Interesujący przepis o raz dokładny opis prawidłowego gotowania cieciorki znalazłam na blogu Mamy Alergika.

Mówiąc szczerze nie odmierzałam ilości produktów i mój pierwszy hummus zrobiłam "na oko". Wyszedł pyszny. Muszę się mocno pilnować, żeby go nie zjeść od razu. :)

 

Składniki:

1 1/2 szklanki ugotowanej cieciorki ( nie obierałam jej ze skórki)

1/2 słoika tahini

3 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę

1/2 pół kubka wody

sól, pieprz do smaku

 

 

 

niedziela, 03 kwietnia 2016

Tortille z poprzedniego przepisu okazały się przepyszne! :)

Podałam je złożone na pół z kurczakiem gyros, serem ,sałatą lodową i jogurtowym sosem czosnkowym.

Poszczególne składniki opiszę w osobnych przepisach.

Moje dzieci uwielbiają tortille. Niestety te kupne mają w sobie całą masę środków chemicznych, staram się więc ich nie kupować za często. Dlatego też poszukuję dobrego, smacznego, nietrudnego, a przy okazji bezglutenowego przepisu na tortille. I internecie znalazłam TEN. Wydał mi się w miarę prosty, więc ochoczo zabrałam się do pracy. :)

W trakcie gotowania okazało się, ze jednak przepis wymaga pewnych modyfikacji. Na mojej patelni placki wychodziły dopiero wtedy, kiedy dodałam więcej wody, niż w przepisie i ciasto na oko wyglądało na zbyt rzadkie. Konieczne też okazało się wylewanie ich na patelnie bardzo ostrożnie, chochelką, tak, żeby nie były za grube.

W końcu dopracowałam metodę i wyszło mi to. :)

Czy da się to zwijać, to się dopiero okaże. :)

W smaku w ogóle nie przypominają tych kupnych. Mam jednak nadzieję, że dzieci je zaakceptują.

SKŁADNIKI na 5-6 placków.

2 szklanki mąki kukurydzianej

2 szklanki zimnej wody

1/3 szklanki oleju

sól, zioła do smaku

 

WYKONANIE:

Wszystko razem wymieszać na gładką, lejąca się masę. Ostrożnie wylewać na gorąca patelnię. Dodatkowy tłuszcz nie jest potrzebny. Wystarczy to, co jest w cieście. Smażyć do czasu kiedy ciasto przestanie przywierać. Obróć,  smażyć z drugiej strony.

Podawać z kurczakiem, sosami, pastami, hummusem... Z czym się komu marzy. Na słodko też jest dobre!

SMACZNEGO!



sobota, 02 kwietnia 2016

W związku z dieta bezglutenową, którą stosuje od blisko miesiąca, przyszedł czas na eksperyment z mąką gryczaną.

W ogóle przyznać muszę, że dieta gluten free zmusza mnie do poszerzania wiedzy i stosowania w kuchni produktów, o których istnieniu jeszcze niedawno w ogóle nie wiedziałam. :) Nadal jednak trzymam się zasady, że gotuję to, co jest szybkie i łatwe w wykonaniu. :)

Takie też okazały się naleśniki z mąki gryczanej. Pomyśleć, że podchodziłam do nich, jak do jeża!! Naleśniki przygotowałam na podstawie przekazu ustnego koleżanki Eli. :)

Przygotowanie naleśników:

250 g mąki gryczanej

2 jajka

woda

łyżka oliwy

 

Mąkę rozrobić z wodą, jajkami i oliwą. Wody dodać tyle, żeby powstało lejące, naleśnikowe ciasto. Ciasto ma tendencje do gęstnienia, dlatego dobrze je odstawić na 10 minut, a potem dolać trochę wody, jeżeli okaże się, że ciasto zgęstniało za bardzo.

Naleśniki smażyć na dobrze rozgrzanej patelni na odrobinie dowolnego tłuszczu. Na suchej patelni ceramicznej tez wychodzą.

Z tej ilości ciasta wyszło 9 średnich naleśników. Szpinaku starczyło na 6 .:)

 

Szpinak:

1 paczka mrożonego szpinaku

łyżeczka musztardy

sól, pieprz do smaku

1-2 ząbki czosnku ( w zależności od upodobań)

 

Szpinak rozmrozić, podgrzać, doprawić. Rozsmarować szpinak w naleśniku, naleśnik zwinąć w rulon i podawać.

SMACZNEGO!!

naleśniki ze szpinakiem

 

Przepis pochodzi od mojej instruktorki pilates Dobrochny W. Został zamieszczony na jej stronie na FB, więc nie bardzo wiem jak to zalinkować.

Chlebek jest słodkawy i jak dla mnie bardziej podpada pod ciasto niż chleb. Przynajmniej w tej wersji z żurawiną. Następnym razem spróbuję zrobić w wersji niesłodkiej. Zamiast żurawiny dam ziarna słonecznika i dyni. Ciekawe co wtedy wyjdzie. :)

Składniki:


3 duże dojrzałe banany  (ja dałam 4 mniejsze)
1/3 szklanki żurawiny suszonej
6 jajek
1 łyżka stołowa syropu klonowego (dałam syrop z agawy)
1/4 szkl. oleju kokosowego
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżeczka gałki muszkatołowej ( nie dałam, bo nie miałam)
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżeczki ekstraktu z wanilii (nie miałam, więc dałam łyżeczkę cukru wanilinowego - moim zdaniem można to pominąć)
1/2 szkl. mąki kokosowej ( alternatywnie mąki kukurydzianej)
1/4 szkl. siemienia lnianego ( ja dodałam jeszcze trochę ziaren sezamu)

 

1. Rozgrzej piekarnik do 170 st. C
2. Do miski wrzuć rozgniecione banany, jajka,syrop klonowy, olej kokosowy, cynamon, ekstrakt waniliowy, siemię lniane i proszek do pieczenia użyj miksera do połączenia składników.
3. Dodaj mąkę kokosową ( lub mąkę kukurydzianą) oraz żurawinę mieszaj delikatnie łyżka, aż składniki się połączą.

Wszystko to wymieszałam w malakserze.

NIE MARTW SIĘ ŻE CIASTO JEST RZADKIE!

4. Keksówkę wypełnij dość wysoko papierem do pieczenia, wlej całe ciasto do środka.

5. Piecz 50 min.
6. Po wyjęciu z piekarnika pozostaw ciasto w formie jeszcze 15 minut.

Smacznego! :)

chlebek bananowy



| < Październik 2017 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          
Tagi
Durszlak.pl